Informatie - Gebruiks- en Onderhoudsadvies

Om uw betonnen producten in top conditie te houden geven wij u advies met betrekking tot het onderhoud en gebruik van uw product.

Gebruiks- en onderhoudsadvies voor betonnen producten

Lees voor u een betonnen product in gebruik neemt eerst deze gebruiks- en onderhoudsadviezen aandachtig door. U kunt de gebruiks- en onderhoudsadviezen hier downloaden.

Kenmerken

Beton van CONCR3TE wordt met zorg samengesteld, gestort, verdicht, uitgehard en behandeld. Tijdens het uitharden van de betonmortel kunnen er minuscule haarscheurtjes aan het oppervlakte van de beton ontstaan. Deze haarscheurtjes zijn meestal niet met het blote oog te zien en doen niets af aan de structurele sterkte van het product. Soms worden deze haarscheurtjes pas in een later stadium zichtbaar. Met behulp van het onderhoudsmiddel (bijenwas) worden deze kleine haarscheurtjes voldoende gedicht. Kleine haarscheurtjes aan het betonoppervlak is een kenmerk van beton.

Door de aanwezigheid van natuurlijke materialen zoals grind, zand en water in het beton ontstaat er een uniek uiterlijk. De samenstelling en kleur van grind en zand zijn immers nooit precies gelijk. Hierdoor ontstaat voor elk betonnen product een eigen ‘tekening’ op het oppervlak.

Gebruiksadvies

Niets oogt zo solide en robuust als echt beton. Net als bij elk ander materiaal zijn er ook bij beton een aantal zaken waarmee u rekening dient te houden.

Beton is een hard en oerdegelijk materiaal desondanks moet u voorkomen dat er zware, harde of scherpe voorwerpen op het betonoppervlak vallen, dit kan leiden tot beschadigingen.

Beton is goed bestand tegen hoge en lage temperaturen, toch dient u bijvoorbeeld geen hete pannen (direct van het vuur) op het betonnen oppervlak te plaatsen, gebruik altijd een onderzetter. De plaatselijke verhitting van het beton kan leiden tot haarscheurtjes.

Beton heeft als kenmerk dat het een poreus materiaal is. Nadat het beton is uitgehard wordt het door ons geïmpregneerd en voorzien van een waslaag. Het impregneermiddel zorgt voor een langdurige afstotende werking in het beton. De waslaag vormt een beschermende laag aan het betonoppervlak. Toch moet er met een bepaald aantal producten rekening gehouden worden.

Zuren

Gebruik geen zure producten, ook niet verdunt met water in de buurt van het betonoppervlak, dit leidt tot onherstelbare beschadiging van het betonoppervlak. Zuren gaan een reactie aan met het kalk in het cement wat tot doffe plekken en aantasting van het oppervlak leidt. Zuren zoals: antikalk-middelen, (schoonmaak-)azijn, kalkoplossers, cementsluierverwijderaar, zoutzuur, citroensap, sinaasappelsap, wijn en koolzuurhoudende dranken moeten zo snel mogelijk met veel water, grondig verwijderd worden om schade tot een minimum te beperken.

Aggresieve middelen

Andere agressieve (schoonmaak-)middelen zoals: chloor, ammonia, gootsteenontstopper, ovenreiniger moeten zo snel mogelijk met veel water worden verwijderd.

Olie en vetten

Ook voor olie- en vethoudende producten zoals: slaolie, olijfolie, boter of vet geldt dat deze zo snel mogelijk met veel water verwijderd moeten worden. Ze kunnen bij langdurig contact hinderlijke kringen op het oppervlak geven. Het is beter om geen producten op het betonoppervlak te laten liggen, maar direct met veel warm water te verwijderen, zo kunt u vlekken voorkomen.

Overige producten

Gebruik in geen enkel geval middelen of producten op of nabij het betonoppervlak waarvan u de werking niet kent in combinatie met beton.

De beschermende waslaag op het betonnen oppervlak kan als gevolg van grote hoeveelheden heet water (meer dan 80º C) dof uitslaan. Een goede reiniging en een nieuwe waslaag zorgen in een paar minuten voor een goed beschermd en nieuw ogend oppervlak.

Onderhoudsadvies

Door de hoogwaardige beschermingsmiddelen die wij op al onze betonnen producten gebruiken, ontstaat een gebruiksvriendelijk betonoppervlak. Om uw betonnen product in goede conditie te houden raden wij u aan de volgende adviezen te volgen.

Dagelijkse reiniging

Voor de dagelijkse reiniging dient u lauwwarm water met een neutraal schoonmaakmiddel (pH-waarde 7-8) te gebruiken, wij adviseren: Lithofin MN Wash & Clean. Dit middel bevat naast hoogwaardige natuurlijke zepen ook onderhoudscomponenten welke de bescherming bevorderen.
Gebruik geen schuurspons of schoonmaakmiddelen met schurende bestanddelen of zuurhoudende schoonmaakproducten zoals schoonmaakazijn of antikalk-middelen.
Hoe minder ontvettende middelen u gebruikt, hoe langer de waslaag zijn bescherming aan uw betonnen product kan bieden.

Een aanvullend advies is om eenmaal per dag direct na gebruik het beton de kranen en de afvoeronderdelen met een handdoek droog te maken (dit is ook het advies van veel kraan- en afvoeronderdelenleveranciers). Deze handeling neemt per dag slechts enkele seconden tijd in beslag en zo krijgen kalkvorming en ophoping van vuil- en zeepresten geen kans. Bovendien hoeft u hierdoor beduidend minder vaak met zeep en minder intensief te reinigen.

Beschermen

Om uw betonnen product in een top conditie te houden doet u er goed aan om een bijenwas (wit van kleur) te gebruiken, in het begin maandelijks, na verzadiging van het oppervlak met enige regelmaat (afhankelijk van het gebruik). Wij adviseren bijenwas van HG te gebruiken.
De was met een zachte, schone doek dun en gelijkmatig op het schone en droge oppervlak verdelen. De was gedurende 5 tot 10 minuten al wrijvend laten intrekken en vervolgens met een schone, niet pluizende doek uitpoetsen tot dat er een egaal glanzend oppervlakte ontstaat.

Bijzonder onderhoud

Kalkhoudend water dat verdampt laat kalkresten achter. Regelmatige verwijdering met een vochtige doek vertraagt of voorkomt zelfs vorming van een harde kalkkorst.

Is desondanks een kalkkorst gevormd dan kunt u deze alleen verwijderen door met een schuursponsje licht te schuren, gebruik in géén geval een kalkoplosser, antikalk-middelen of azijn.

Het schuren dient niet te krachtig en niet te vaak te gebeuren. Het verwijderen van de harde kalkkorst dient altijd gevolgd te worden door reiniging (zie ‘Dagelijkse reiniging’) en na droging worden behandeld met bijenwas zoals hiervoor beschreven.

Doffe plekken, bijvoorbeeld ontstaan door zure producten, dienen eerst met water en een neutraal schoonmaakmiddel (zie ‘Dagelijkse reiniging’) te worden gereinigd. Indien de vlek succesvol is verwijderd moet het oppervlak met bijenwas worden behandeld (zie ‘Beschermen’). Indien de vlek niet verwijderd kan worden raden wij u aan om contact met ons op te nemen.